Kasvinjalostus

Home/Kotiin

 

Toiminta kasvinjalostajana

Elämäntehtäväkseni tuli toimia vv. 1961-92 kasvinjalostajana Hankkijan kasvinjalostuslaitoksella. Toimin eri ajanjaksoina sen kolmella koetilalla:

bulletTammiston koetila, Helsingin mlk, kevätvehnän, ohran ja kauran jalostaja 1961 - 67.
bulletNikkilän koetila, Kangasala, ohran ja kauran jalostaja 1967 - 83.
bulletAnttilan koetila, Tuusula, ohran, kauran ja triticalen jalostaja 1983 - 92.

Tilastomatemaattisia tutkimuksia 1985.Jalostustyössä ovat vastuullani siis olleet kevätvehnän, ohran, kauran ja triticalen jalostaminen sekä kasvinjalostuslaitoksen ATK-pohjaisen teknisen tuloslaskennan kehittäminen ja ohjelmistojen ylläpito.

Kasvitautien tarkastelua stereomakroskoopilla.Aktiivisen urani aikana on laskettu kauppaan kolme kevätvehnä-, kahdeksan ohra- ja viisi kauralajiketta, joiden kehitystyöstä olen vastannut kokonaan tai osan aikaa. Triticalen jalostuksen käynnistin 1980-luvun jälkipuolella, mutta siitä ei aikanani ehtinyt tulla lajikkeita kauppaan asti.

Työn mukana olen kehittänyt runsaslukuisen joukon tietokoneohjelmia, jotka on suunniteltu lähinnä tilastomatemaattiseen koetulosten käsittelyyn, kuten tulosten laskentaan, analysointiin, jalostusaineistojen valintaan ja kokeiden ja jalostustyön suunnitteluun. Tilastomatematiikka ja erityisesti sen monimuuttuja-analyysit (mm. monimuuttujaregressio-, faktori-, erottelu-, ryväs-, pääkomponenttianalyysit) ovat olleet suurimpia harrastuksiani 30-vuotiskaudella 1960 - 90. Ohjelmointityöt aloitin 1960-luvun lopulla fortranilla ja basicilla Nokia Datan kurssien siivittämänä.

 

horizontal rule

 

Sivut perustettu 1996. Sivuja päivitetty 28.05.2012
( matti.rekunen @ gmail.com ; jotta osoite toimisi, poista siitä kaksi sanaväliä)

© 1996-2012 Matti Rekunen