Ennusteet

Kotiin/Home

|Sivulla soi taustamusiikki|

SalamointiaTulevan sään ennusteita

voi Internetin kautta seurata lähimpää esimerkiksi Mikon sääsivun välityksellä. Sieltä löydät useita mielenkiintoisia yhteyksiä, mm. suomalaisia, mutta myös useita muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa laskettuja lyhyen ja keskipitkän aikavälin ennusteita.

Toinen kotimainen lähde on Oy Weather Service Finland, jonka sivuilta saa paikkakunnittaisiakin sääennusteita mm. ns. Täsmäsää-tiedotteina.

Suomalaisiin ennustekarttoihin, erityisesti televisiossa esitettyihin, ei säärintamia ole valitettavasti aina piirretty näkyviin, vaikka tilannekartoissa ne olisivatkin. Yleisimmissä sanomalehtien ennustekartoissa ne sen sijaan näkyvät. Myös MTV3:n ennustekartoissa on alettu säärintamat miltei säännöllisesti merkitä näkyviin. Rintamien jättämistä merkitsemättä on pidettävä puutteena, sillä jos säärintamien sijaintia ei ole näkyvissä, ennustekartan tilanteen muutosodotuksia on vaikea hahmottaa.

Ilmatieteen laitoksen pyydystämät NOAA-satelliittikuvat antavat oivan käsityksen pilvien liikkeistä Suomen yllä.

Kölnin yliopiston sääsivuilta Saksasta saat monipuoliset versiot eurooppalaisista säätilannekartoista katseltaviksi. Karttakuvaa klikkaamalla saat sen suurennetuksi ruudun täyttäväksi. Siellä on myös monia ennustekarttoja valittavana, myös sellaisia, joihin oletetut säärintamien sijainnit on merkitty.

Georg Müllerin sivut Karlsruhessa, Saksassa, tarjoavat erittäin laajan ja todella hyvin järjestetyn linkkikokoelman erilaisiin ilmastollisiin tilastotietoihin sekä ajankohtaisen sään ennusteisiin. Näiltä sivuilta kannattaa mm. seurata rintamapiirrosten avulla (esim. FAX) pitkälle eteenpäin laskelmien kautta ennustettuja säätilanteita. Tietoa on tarjolla sekä hänen itsensa Karlsruhen yliopistossa, Saksassa että muiden keskusten tuottamista tiedoista ympäri maapallon joko taulukoin tai kartoin esitettynä.

Hyvin havainnolliset, amerikkalaisten laskemat koko Euroopan alueen kattavat ennustekartat Georg Müller tarjoaa mm. näin:

sää tänään
sää huomenna
sää kahden päivän kuluttua
sää kolmen päivän kuluttua
sää neljän päivän kuluttua
sää viiden päivän kuluttua

Lämpötila ja sateisuus pentadeittain

Viiden vuorokauden eli pentadijaksoille lasketut ennustekartat

keskilämpötilan muutoksista ja
sateisuudesta

ulottuvat 10 vuorokauden päähän.

Amerikkalaisia ennusteita

Purduen yliopiston sivuilta tavoittaa sade-ennusteiden ohessa mm. Euroopan lämpötilan ja ilmanpaineen-ennusteet puoleksitoista viikoksi eteenpäin. Amerikkalaisissa ennustekartoissa lämpötila esitetään useimmiten Fahrenheitin asteikolla.

Toinen vihje USA:ssa (U.S. National Center for Environmental Prediction, NCEP) Eurooppaa varten tehtyihin ennusteihin ennakoi karttapiirroksina muiden tietojen ohessa seuraavien kuuden päivän sateet.

 

 

Sivusto perustettu 1966. Asetuksia päivitetty viimeksi 2009-02-09.
© 2009 Matti Rekunen ( matti.rekunen @ kolumbus.fi )