Laulujuhlat
Kotiin/Home ] Historiaa ] Jäsenkuorot ] [ Laulujuhlat ]

 

Juhla 1998
Juhla 2000
Juhla 2005
Kuopio 2006
Juhla 2008

Taustamusiikkina MIDI-nauhoite.

Valtakunnalliset kirkkomusiikkijuhlat

Valtakunnallisia kirkkomusiikkijuhlia, joita aluksi nimitettiin laulujuhliksi, on järjestetty vuodesta 1927 alkaen. Viime vuosina esiintymistiheys on vakiintunut viiden vuoden periodilla vuosiin, joiden viimeinen numero on 1 tai 6.

Viimeisimpien kuorojen tapaamisten sijaintipaikkoina olivat Turku 2001 ja Kuopio 2006.

 

Hämeen - Uudenmaan kirkkomusiikkijuhlat

Kirkkomusiikkijuhla järjestetään alueellamme nykyisin kahdesti viidessä vuodessa (vuosina, joiden vuosiluku päättyy numeroihin 3, 5, 8 tai 0). Piirin alueeseen kuuluvat Kanta-Hämeen ja Uudenmaan seurakunnat Helsinkiä lukuunottamatta.

Laulujuhla on paikkakunnalla musiikkitapahtuma ja kansanjuhla, jossa on aivan omanlaisensa tunnelma. Kuoroille juhla tarjoaa mahdollisuuden opetella ohjelmistoa, joka on kaikille kuoroille yhteistä. Tämä helpottaa kuorojen muutakin keskinäistä yhteistoimintaa ja yhteisiin esiintymisiin valmistautumista. Suurkuoro voi esittää myös teoksia, joihin yksittäisten kuorojen voimavarat eivät yllä.

Laulujuhla tarjoaa mahdollisuuden kuorojen keskinäiseen tapaamiseen henkilötasolla. Juhlissa kohdataan tuttuja ja ystäviä, joita muutoin ei ehditä tavoittaa.

Ensimmäinen suomalainen laulujuhla järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1884. Esikuvana olivat Virossa hieman aikaisemmin järjestetyt juhlat. Taustalla vaikutti kansallinen herääminen ja halu tuoda omaa kulttuuria esille. Ohjelmistossa oli sekä hengellistä että maallista musiikkia, ja pääosassa olivat Jyväskylän seminaarin kuorot.

Ohjelmiston rakenne herätti ristiriitaisia tunteita; hartaita hengellisiä sävellyksiä ja seuraavasa hetkessä iloisen huolettomia riiuulauluja. Mielipiteeksi tuli pian, että maalliset ja hengelliset laulujuhlat tulee eriyttää omiksi tapahtumikseen.

Ensimmäinen valtakunnallinen kirkkolaulujuhla järjestettiin vuonna 1927 Tampereella. Nykyisin valtakunnallinen kirkkomusiikkijuhla järjestetään viiden vuoden välein. Juhliin osallistuu yleensä runsaat 10 000 kuorolaista ja tapahtumat ajoittuvat kolmen päivän ajalle. 

Hämeen - Uudenmaan ensimmäinen alueellinen kirkkolaulujuhla järjestettiin jo vuotta valtakunnallisia aikaisemmin, vuonna 1926 Nurmijärvellä. Juhla oli maamme ensimmäisiä. Vielä aikaisemmin ehdittiin alueellinen juhla järjestää Lahdessa, jossa kuorot kokoontuivat vuonna 1925.

 

Sivustoa päivitetty 2008-04-08